We hebben op dit moment te maken met een erg overspannen woningmarkt, woningen zijn veelal binnen een week verkocht tegen een bedrag aanzienlijk boven de vraagprijs en de wachttijden voor sociale huurwoningen zijn niet mals. Voor de sociale woningvoorraad ligt er een uitdaging in een eerlijk verdelingssysteem, maar naast het aanpassen van de systematiek moeten er zeker ook veel meer worden gebouwd om aan de vraag te voldoen en de prijs voor een huis niet zo hard te laten stijgen als de afgelopen jaren het geval was. Het instellen van een lokale huuradviescommissie om huurders sterker te laten staan in conflicten met verhuurders zien we als toegevoegde waarde.

De ruimte die we met elkaar gebruiken kent haar grenzen, en voor elke woning die erbij komt, is het wenselijk dit te compenseren met extra natuur en het transformeren van landbouwgronden. In onze gemeente wordt het grootste deel van de ruimte gebruikt door agrarische ondernemers. Door de energietransitie en de woningbouwopgave, zal landbouwgrond moeten worden getransformeerd naar huizen, natuur en wegen. Deze uitbreiding van de bebouwing in de kernen moet samengaan met het uitbreiden van natuurgebieden.

Door de grote druk op de woningmarkt is het voor velen onmogelijk geworden een koopwoning te financieren en de druk op de (sociale) huursector is de laatste jaren flink gegroeid. Ook zien we het opnieuw introduceren van startersleningen als oplossing voor de overspannen woningmarkt. Het is belangrijk dat de huidige woningvoorraad aansluit op de behoefte, en daarvoor moet veel worden gebouwd. Er moet een gevarieerd woningaanbod zijn die voldoet aan de verschillende behoeftes hierbij maken we nadrukkelijk ruimte voor tiny houses, gemeenschappelijke woonvormen en vergelijkbare vernieuwende woonconcepten.

 

  • Eerlijk verdeelsysteem voor sociale huurwoningen
  • Instellen lokale huuradviescommissie
  • Herinvoeren starterslening
  • Nieuwe volkhuisvesting koppelen aan nieuwe natuur
  • Ruimte voor vernieuwende woonconcepten