Toegankelijkheid
In 2018 is gemeente Hardenberg verkozen tot meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking. In de periode erna is extra zorg besteed aan de toegankelijkheid van alle plekken in onze gemeente. Niettemin zijn er nog steeds verbeterpunten. De bereikbaarheid met het OV en de toegankelijkheid in de buitengebieden en kleinere kernen verdienen extra aandacht.
De verkiezing van de meest toegankelijke gemeente is toegespitst op personen met een beperking. Toegankelijkheid is echter in het algemeen ook voor mensen zonder een duidelijke beperking of met een tijdelijke beperking van belang. En naast fysieke onmogelijkheden, kan toegankelijkheid ook in financiële zin beperkt zijn. Toegankelijkheid is een voorwaarde voor kansengelijkheid.
Toegankelijkheid is al met al niet exact meetbaar en ook nooit helemaal afgerond.
- We vragen aandacht voor toegankelijkheid van het openbaar vervoer, ook in kleine kernen
- We trekken toegankelijk breder dan alleen fysieke uitdagingen
- We blijven in gesprek met ervaringsdeskundigen
Inclusie
Iedereen moet kunnen meedoen in Hardenberg. Dat is nog niet zo; discriminatie, uitsluiting en racisme is ook in onze samenleving nadrukkelijk aanwezig. De gemeentelijke inclusie agenda is een goede start maar dit moeten we blijven uitbouwen. De werkgroep inclusie doet hierin ook goed werk.
Er ligt ook een kans bij scholen; hier moet structureel aandacht komen voor gelijkheid. Dit doen we door gastlessen met ervaringsdeskundigen te geven. Het discriminatie meldpunt Vizier brengen we meer voor het voetlicht. Daarnaast krijgen sociaal werkers en buurtwerkers training is hoe om te gaan met problematiek voortkomend uit verschillende culturen.
De communicatie vanuit de gemeente moet begrijpelijk en duidelijk zijn. Dit laten we controleren door ervaringsdeskundigen die de brieven van de gemeente onaangekondigd en steekproefsgewijs bekijken. In de gemeentelijke communicatie gaan we mensen genderneutraal aanschrijven, dus niet langer beste heer/mevrouw maar beste inwoner.
We zorgen ervoor dat mensen uit de LHTBI+ veilig en fijn in onze gemeente kunnen wonen. Hiervoor geven we gastlessen op scholen, hanteren we een no tolerance beleid wat betreft discriminatie in de gemeentelijke organisatie en gaan we actief in gesprek met de gemeenschap over problemen waar zij tegenaan lopen. Hardenberg moet uitdragen een regenboog gemeente te zijn en dit ook laten reflecteren in beleid. We zorgen ervoor dat de arbeidsmarkt inclusief en toegankelijk is. Hiervoor bieden we cursussen aan en doen we steekproeven om te controleren hoe inclusief de arbeidsmarkt is.
- Inclusie, discriminatie en LHTBI+ worden belangrijke thema’s in het onderwijs
- De gemeente communiceert duidelijk, begrijpelijk en inclusief en we laten dit toetsen
- We versterken het meldpunt Vizier
- Sociaal Werkers en buurtwerkers krijgen scholing in inclusie
- De gemeente is zelf een inclusieve werkgever en straalt dit actief uit