In de gemeente Hardenberg wordt veel aan mobiliteit en bereikbaarheid gewerkt, het is belangrijk dat de 29 kernen goed met elkaar en de buitenwereld verbonden zijn. De manier waarop is voor ons belangrijk; bovenaan staat nu vaak het economisch belang op de korte termijn waardoor er nog te veel wordt geïnvesteerd in niet-duurzame mobiliteit zoals nieuw asfalt, benzine- en dieselpompen en voertuigen met fossiele verbrandingsmotoren.

Door het bevaarbaar maken van de Vecht tot aan Duitsland is de activiteit op het water flink toegenomen. Het is heel mooi dat mensen in hun kano of op de sup van de Vecht en de natuurlijke omgeving genieten. Daarbij is helaas ook het aantal gemotoriseerde voertuigen op het water toegenomen, waardoor de Vecht te maken heeft met meer lawaai en vervuiling door uitlaatstoffen. We willen daarom elektrisch varen stimuleren door bijvoorbeeld liggelden voor elektrische boten te verlagen.

Duurzame mobiliteit draagt bij aan sociale gelijkheid door te kiezen voor goede (snel-) fietsverbindingen en toegankelijk openbaar vervoer waarbij bussen op meer plekken komen en langer doorrijden, ook al is dat wellicht niet meteen economisch rendabel. Wij denken dat met de juiste voorzieningen het gebruik zal groeien, het gaat daarbij vooral om hoe de gemeente het promoot.

Het openbaar vervoer tussen de kernen is onvoldoende. De provincie heeft de busverbindingen niet beter gemaakt. Het wegvallen van de lus door Heemse is hier een voorbeeld van. Ook de reistijd tussen Dedemsvaart en Hardenberg moet korter. Hiervoor gaan we een sterke lobby naar de provincie voeren. De buurtbussen moeten voor de toekomst worden behouden.

Een goede fietsverbinding of een mogelijkheid het openbaar vervoer te kunnen gebruiken voor werk, uitgaan of een bezoek aan vrienden moet eerst bekend worden onder inwoners voor ze er op grote schaal gebruik van gaan maken. Wij zijn het niet gewend dat we vanuit elk dorp snel met het openbaar vervoer in onze grote kernen Hardenberg Stad en Dedemsvaart kunnen komen en eigenlijk is dat ook niet een eerlijke keuze omdat de lijnbus verbindingen een te lage frequentie hebben of op een te vroeg tijdstip stoppen, te lang duren of er simpelweg niet zijn. We zijn daarom snel aangewezen op de fiets of de auto, waardoor vooral de (financieel) vitale inwoners mobiel zijn en de minder mobiele inwoners hun (sociale) leven aan moeten passen naar deze norm.

De Nedersaksenlijn (spoorverbinding Groningen-Zwolle via Hardenberg) is van groot belang voor onze gemeente. We zetten de bestaande lobby naar Den Haag voort en doen dit samen met ondernemers en onderwijs. Op termijn zou ook station Bergentheim moeten terugkeren, pakken we station Hardenberg aan en zorgen we voor betere wachtruimtes. 

We investeren fors in fietsinfrastructuur en stoppen met plannen om autowegen te verbreden. In de toekomst zullen we minder en minder gebruik gaan maken van de auto. Wel moeten we voor elektrische auto’s voldoende oplaadpunten zijn, hier investeren we in. We plaatsen openbare oplaadpunten voor e-bikes in onze kernen, ook in samenspraak met (horeca)ondernemers.

  • De Nedersaksenlijn is absolute prioriteit
  • We investeren in oplaadpunten voor elektrische voertuigen
  • Stimuleren van elektrisch varen
  • Bekendheid en kwaliteit van fiets- en OV-verbindingen bevordenern
  • We zijn tegen verbreding van autowegen