De agrarische sector staat onder grote druk. Door regelgeving, klimaatdoelen en een gebrek aan een gezond verdienmodel zal de agrarische sector moeten transformeren. We willen hier samen met de agrariërs vorm aan geven. Het kan niet langer door zoals het nu gaat. We werken naar een kleinere productie cirkel (korte keten) waarin producten meer lokaal aangeboden worden tegen eerlijke prijzen. De gemeente moet een visie formuleren op de toekomst van de agrarische sector, en dat samen met alle belanghebbenden: boeren, inwoners, natuurorganisaties, belangenorganisaties, het waterschap en andere overheden.

De transitie vraagt veel van de agrarische ondernemers. Daarom richt de gemeente een agrarisch ondernemersloket op. Hier kunnen vragen over bedrijfsopvolging, ecologisch werken, bedrijfsfinanciering waaronder subsidiemogelijkheden en regelgeving worden beantwoord.

De gemeente moet zo veel mogelijk meewerken aan agrarisch ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verbreden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan minicampings en duurzame energieopwekking. We stimuleren de detailhandel om producten direct van de boer af te nemen.

Voor de bevordering van de ecologie gaat de gemeente subsidies uitschrijven voor bloemrijke akkerranden en bomen op agrarische landen. Met bomen worden ook schaduwplekken voor het vee gecreëerd. Bestrijdingsmiddelen hebben geen plek in de agrarische sector van de toekomst. Ecologische landbouw kan door de ruimte te geven aan natuurlijke vijanden van insecten die gewassen beschadigen. De intensieve veehouderij staat ten dienste van de internationale markt, wij zien hierbij liever meer aandacht voor de lokale markt. Een boer wil liever een boerderij met 30 koeien in plaats van 120, maar hiervoor ontbreekt nu het verdienmodel. Dit gaan wij kantelen en we zorgen onder andere met subsidies en andere vormen van ondersteuning voor een diervriendelijke veehouderij. De Caring Farmers zijn een goed voorbeeld van het nieuwe boeren.

Wanneer agrarische bedrijven stoppen werkt de gemeente actief mee met het vinden van een nieuwe invulling. Dit hoeft niet agrarisch te zijn maar kan ook kleinschalige woningbouw of andere herbestemmingen zijn.

  • De gemeente stelt een agrarische visie op
  • De gemeente richt een agrarisch ondernemersloket op
  • De gemeente werkt actief mee aan herbestemming en bedrijfsverbreding
  • De gemeentelijke stelt subsidies voor ecologisch boeren beschikbaar