De gemeente gebruikt de SDG doelen als kader voor het beleid. Deze doelen gaan over een gezondere en duurzamere wereld. Daarbij hoort ook dat je chemische middelen terugdringt zo vinden de beide fracties. 

Antwoord van de vragen dient binnen drie weken binnen te komen. We hopen dat het College net als GroenLinks en PvdA aan de slag wil om bestrijdingsmiddelen terug te dringen; voor het milieu, dieren, planten en de gezondheid! 

De onderstaande vragen zijn aan het College gesteld. De volledige toelichting en bronnen kunt u vinden in het document in onderaan dit artikel. 

Bollenteelt;

1. Op 10-07-2023 heeft de rechtbank Arnhem-Leeuwarden besloten dat een lelieteler nog enkel 4 middelen mag gebruiken bij het besproeien van gewassen. Is het College op de hoogte van deze uitspraak?

2. Heeft het College er zicht op in welke mate de bollenteelt in de gemeente voldoet aan deze uitspraak?

3. In de gemeente kennen wij het convenant bollenteelt, daarin staat de ambitie te komen tot een trendbreuk en te komen tot een duurzame productie en zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsproducten. Kan het College duiden of deze doelstelling is behaald en hoe dit gecontroleerd is?

4. Het convenant heeft een geldigheidsduur van 3 jaar. Is het College van plan om het convenant te vernieuwen?

5. Wat is de inzet van het College voor een nieuw convenant en hoe ziet het proces tot eventuele verlenging eruit?

De volgende vragen gaan over chemische gewasbeschermingsproducten in de reguliere akkerbouw;

6. Het gebruik van chemische middelen in de landbouw; met name het combineren en vermengen van deze middelen zorgt zeker door de berichtgeving van de laatste tijd (Zembla, Op1 etc.) voor onrust bij omwonenden.
Wat zijn de regels voor gebruik van beschermingsmiddelen? Wie is verantwoordelijk voor controle en handhaving?

7. Is het College bereid om de ‘landbouwcafés’ in te zetten om het gesprek te voeren over ecologisch verantwoorde/biologische landbouw?

8. Ziet het College mogelijkheden om ecologisch verantwoorde/biologische landbouw te stimuleren? Wat is daar (financieel) voor nodig?

9. In het nieuwe rapport ‘De Staat van de Biodiversiteit in Overijssel 2023’ is opgenomen dat de staat van de biodiversiteit in het boerenland achteruit is gegaan.
Wat is de bijdrage van de gemeente Hardenberg geweest om specifiek deze trend te keren?

10. Wat is de stand van zaken van het opzetten van de lokale monitor biodiversiteit? Welke experts zijn hierbij betrokken?