Fractievoorzitter Anne van den Hoek doet de fact check over de eigen bijdragen WMO in de gemeente Hardenberg. Er zijn zorgen over de hoogte van de eigen bijdragen en gevolgen van het wegvallen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. De fractie van GroenLinks Hardenberg heeft vertrouwen in de antwoorden die de gemeente heeft verstrekt, maar wil graag de vinger aan de pols houden. Mocht blijken dat er toch individuele gevallen zijn waarbij mensen tussen wal en schip dreigen te vallen en niet in staat zijn de eigen bijdragen te betalen dan zal onze fractie hierover scherpe vragen stellen aan het college.
Eigen bijdrage systematiek
Voor alle maatwerkvoorzieningen WMO wordt een eigen bijdrage gevraagd, behalve voor rolstoelen. Voor (ouders van) kinderen tot 18 jaar geldt dat zij alleen een eigen bijdrage betalen voor aanpassingen aan de woning. Voor alle andere maatwerkvoorzieningen wordt de eigen bijdrage pas opgelegd nadat zij 18 jaar zijn geworden.
Voor het berekenen van de eigen bijdrage zijn van belang: de gezinssamenstelling, de leeftijd van de inwoner, het inkomen, het vermogen en de kosten van de voorziening Om te bepalen hoe hoog de eigen bijdrage wordt, zijn er twéé bedragen van belang: de zogenaamde maximale periodebijdrage (op basis van inkomen en vermogen) per vier weken en de kosten van de maatwerkvoorziening(en).
De eigen bijdrage is nooit hoger dan de wettelijk bepaalde maximale periodebijdrage die het CAK vaststelt. De eigen bijdrage is óók nooit hoger dan de kosten van de maatwerkvoorziening(en). Om te weten hoe hoog de eigen bijdrage werkelijk wordt, combineert het CAK beide bedragen.
Bij de berekening van de kosten van de maatwerkvoorzieningen werd er voor 1 januari 2015 voor begeleiding en persoonlijke verzorging slechts een gedeelte van de werkelijke kosten meegeteld. Bij begeleiding telde bij de berekening van de eigen bijdrage niet meer dan 27% van de kosten mee.
Bij persoonlijke verzorging (in combinatie met begeleiding) telde bij de berekening van de eigen bijdrage niet meer dan 33% van de kosten mee. Per 1 januari 2015 wordt deze korting niet meer toegepast. Hierdoor kan de eigen bijdrage dus hoger zijn. Alleen voor overgangscliënten blijft tot uiterlijk 1 januari 2016 de oude berekeningssystematiek gelden .
Mogelijke problematiek
Stapeling van eigen bijdragen wordt voorkomen door het CAK. Bij het bepalen van de eigen bijdrage onderzoekt het CAK altijd of er ook sprake zou zijn van stapeling.Bij stapeling of het betalen van verhoogde eigen bijdragen zal gebruik gemaakt kunnen worden van de mogelijkheid om in termijnen te betalen. De inwoner dient dit zelf aan te geven.
De Samen Doen Teams komen dit soort problemen tegen. Per casus wordt bekeken wat de oplossing kan zijn.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor bepaalde kosten bijzondere bijstand aan te vragen of gebruik te maken van de Collectieve Zorgverzekering die (een deel van) de eigen bijdrage van inwoners vergoedt.
Communicatie
Communicatie hierover vindt plaats door de VNG en het CAK. Waar nodig zal de gemeente nadere of aanvullende informatie verstrekken. Ook tijdens de gesprekken met inwoners wordt hierover gesproken.
Mocht blijken dat dit echt tot grote problemen bij de doelgroep gaat leiden dan zullen wij zeker op gepaste wijze actie ondernemen, Samen Doen is hierin het eerste aanspreekpunt voor inwoners. Maar op dit moment is hier nog geen sprake van.