Uiteraard is beter omgaan met onze kwetsbare wereld een speerpunt van GroenLinks. Zo langzamerhand is iedereen het er wel over eens dat het gebruik van fossiele brandstoffen de aarde geen goed meer doet. Schaliegas vindt GroenLinks trouwens ook geen goed plan. Er zijn nog veel betere mogelijkheden.

Juist op het punt van schone energie wil GroenLinks met Hardenberg voorop lopen en zoeken we vernieuwing, technische innovatie en slimme oplossingen! En hier schuilt ook economische vernieuwing, die wel eens heel interessant kan worden. We willen samenwerken met bedrijven en een ‘lokaal energie-akkoord’ sluiten: daarin staan gezamenlijke doelstellingen en hoe we deze kunnen behalen.

GroenLinks is op dit ambitieus: streeft naar een volledig energieneutrale gemeente en we hebben veel ideeën hoe we dat kunnen bereiken: van het gewoon dichtdoen van deuren van winkels, tot openbare gebouwen met zonnepanelen, gebruik van LED-verlichting, openbare straatverlichting die schakelt op sensoren, meer repair-café’s (dus minder weggooien) en elektrisch vervoer of waterstof als brandstof. Er moeten hiervoor (meer) oplaadpunten komen in Hardenberg.

Hardenberg profileert zich al als groene, duurzame energiegemeente. GroenLinks wil meer: namelijk zo veel mogelijk energie met natuurlijke middelen opwekken: zon, water, wind en aardwarmte, met als doel dat Hardenberg net zoveel energie opwekt als het verbruikt, energieneutraal dus.

Daarom willen we dat de gemeente iedereen ondersteunt, die plannen heeft over hoe energie bespaard kan worden en hoe meer energie op natuurlijke wijze opgewekt kan worden.Samenwerking tussen inwoners wordt beloond met financiële ondersteuning. Alternatieven voor de terrasverwarming worden ook beloond met een goedkopere terrasvergunning. Hinderlijke procedures en bureaucratie voor goede plannen moeten uit de weg geruimd worden! Voor de slechtst geïsoleerde woningen komt een actieplan: iedereen heeft recht op een lage energierekening en iedereen die daarbij wil helpen kan rekenen op onze steun!