Perspectiefnota.
Hardenberg heeft extra investeringsruimte en het College heeft daarom een aantal ambities voorgesteld. Hierbij hoort het investeren in een nieuw stationsgebied, toekomstbestendig maken van het theater en infrastructuur. GroenLinks en PvdA zien ook dat daar investeringen nodig zijn maar kunnen de bedragen die er aan gekoppeld zijn maar moeilijk duiden.
Een groter probleem vinden we dat er te weinig geïnvesteerd wordt in de samenleving. We zien te weinig om bestaanszekerheid voor onze inwoners te garanderen. We zien te weinig ambitie, en geen extra geld, voor duurzaamheid. Wij willen investeringen in de samenleving; waardering voor vrijwilligers, schoolzwemmen terug, een echte regelluwe bijstand, meer mensen, ook mensen met een beperking, aan het werk op een manier die bij hen past.
Omdat het duidelijk was dat het toekomstperspectief van GroenLinks en PvdA mijlenver van de plannen van het College af ligt konden we niet anders als tegen de perspectiefnota stemmen. Uiteraard blijven we ons constructief opstellen en zullen we ieder voorstel en iedere begroting wegen op basis van onze groene en rode waarden, ambities en dromen.
De perspectiefnota werd aangenomen. D66 stemde, net als GroenLinks & PvdA tegen.
Meibrief
In de meibrief zagen we geen vreemde dingen. Totdat een paar uur voor het begin van de oriënterende vergadering het College een addendum mailde. Via dit addendum (een soort toevoeging aan de meibrief) stelde het College voor om een extra bedrag van €806.000,- uit te trekken voor de kleedkamers van HHC.
En met die extra investering hadden GroenLinks en de PvdA veel moeite. En goed om te benadrukken; dat had niks te maken met HHC. Het geval is namelijk dat het ontbreekt aan sportbeleid. De raad vraagt daar al jaren om; kom met duidelijk sportbeleid in combinatie met een integraal huisvestingsplan voor de sport. Zo kunnen we duidelijkheid verschaffen over hoeveel eigen bijdrage we aan verenigingen vragen, wat verenigingen van de gemeente mogen verwachten en andersom. Maar ook moet het inzicht geven aan welke investeringsvragen er allemaal zijn en daar moet een prioritering aangegeven zijn.
Nu kunnen we onmogelijk uitleggen waarom we wel investeren in de ene club en de andere club nog moet wachten. Dat is voor GroenLinks en de PvdA niet acceptabel.
In een eerdere raadsbrede motie (in november 2023) aangenomen gaf de raad de opdracht om het nieuwe sportbeleid voor 1 juni 2024 aan de raad voor te leggen. Dat is het College niet gelukt. Ze hebben kennelijk langer de tijd nodig. Dat vinden we moeilijk te accepteren. Wij willen het sportbeleid zo snel mogelijk zodat we daarna weloverwogen beslissingen over sport kunnen nemen.
Omdat we nu de investering niet kunnen toetsen aan beleid konden we niet anders als voorstellen om het addendum nu te schrappen en het onderdeel te laten zijn van het sportbeleid. We dienden daarvoor een amendement in (wijzigingsvoorstel). Hoewel praktisch alle partijen het handelen van het College bekritiseerden kreeg ons amendement enkel steun van D66.
Toen ons amendement werd verworpen en de meibrief dus inclusief extra investering in stemming kwam konden we niet anders dan ook tegen de meibrief stemmen.
De meibrief werd wel met een ruime meerderheid aangenomen. D66 stemde net als wij tegen.
De gehele spreektekst kun je onderaan de pagina vinden.