Gelukkig gaat het met de meeste jeugdigen goed. Ze groeien zorgeloos en veilig op, waarbij ze alle kansen krijgen zich te ontwikkelen. De gemeente draagt daaraan bij met goede basisvoorzieningen zoals peuterspeelplaatsen, vroegschoolse educatie, plekken om te spelen en te sporten en ontmoetingsplaatsen voor jongeren. GroenLinks heeft aandacht voor goede zorg voor de jeugd, want zorg voor de jeugd is zorg voor de toekomst.

Vanaf 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien moet voor iedereen toegankelijk zijn. Investeren in preventie voorkomt dat problemen steeds maar groter worden en dat er zwaardere vormen van hulpverlening ingezet moeten worden.

GroenLinks stelt de kracht van het gezin en haar omgeving centraal. De zorg moet er op gericht zijn dat het gezin de regie in eigen handen neemt en dat de zelfredzaamheid bevordert wordt. De vraag van het gezin staat centraal. Samen met het gezin wordt er één plan gemaakt. GroenLinks wil dat het gezinsdossier door het gezin zelf beheerd wordt. Jeugdzorg moet zo dichtbij mogelijk uitgevoerd worden, dus in de wijken. Hulpverleners met verschillende deskundigheden werken samen in een team. Geen verkokerde hulpverlening meer. Het wijkteam werkt nauw samen met de huisartsen en  met de zorgstructuur van de scholen. De methodieken zijn gezinsgericht. Één van de hulpverleners is namens de professionals de regisseur en is de vertrouwenspersoon voor het gezin.  

GroenLinks denkt dat door bovenstaande manier van werken er sneller de juiste zorg ingezet kan worden, dat er minder noodzaak is om zwaardere specialistische zorg in te zetten en er minder kinderbeschermingsmaatregelen en uithuisplaatsingen nodig zijn. Wanneer kinderen in hun veiligheid worden bedreigd, moet er natuurlijk wel snel ingegrepen worden.

Uiteraard wil GroenLinks af van te veel bureaucratie. Administratieve taken die niet van waarde zijn voor de gezinnen moeten afgeschaft worden. Dubbele handelingen in de zorgketen moeten weggenomen worden. Daardoor is er meer tijd om met het gezin de problemen aan te pakken en kan dit sneller uitgevoerd worden. Zorg moet uitgevoerd worden in het gezin, op school, in de wijk en niet vanachter een bureau.  Vanuit de praktijk moet er samen, door professionals van de verschillende organisaties, geleerd worden wat goed werkt én moet er ruimte zijn voor innovatie van werkprocessen en methodes.

In het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind staat het recht op jeugdparticipatie. GroenLinks wil jongeren actief betrekken bij hun omgeving en vraagstukken die hen aangaan. Niet alleen om te horen wat ze vinden van plannen maar ook om hen te stimuleren en te faciliteren bij hun eigen initiatieven. Daarbij gebruik makend van hun talenten, creativiteit en ideeën. Uitvoeren van positief jeugdbeleid als onderdeel van activiteiten in de wijken, maar ook gemeentelijk middels een Jeugdraad. GroenLinks neemt jongeren serieus.