Weet je nog niet op welke partij je moet stemmen? Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje in onze snelkieswijzers.

Snelkieswijzer: PvdD of GroenLinks

Waarom je op GroenLinks en niet op de Partij voor de Dieren moet stemmen? Heel simpel: GroenLinks is ook een partij voor dieren... én voor mens en milieu. De PvdD is met andere woorden een one-issue-partij en daardoor overbodig.

 

  • De PvdD is zo anti-Europa dat het op 'Eigen dieren eerst' lijkt. Dat is volgens ons tegenstrijdig. Je kunt niet eerst de EU kapot maken en vervolgens binnen die EU allerlei bindende regels voor een betere behandeling van dieren afdwingen.
  • De PvdD is geen sociale partij. Structuurfondsen voor arme regio's in de EU zijn niet aan de PvdD besteed. Ook een GroenLinks-motie voor het op peil houden van het Europees Ontwikkelingsfonds voor ontwikkelingssamenwerking steunde ze niet. De PvdD stemde tegen een Europese werkloosheidsnorm en andere sociale indicatoren die kunnen zorgen dat de EU zich minder eenzijdig op de begrotingsnorm richt. De PvdD is tegen alle oplossingen voor de eurocrisis (noodfondsen, bankenunie, euro-obligaties, economisch bestuur, stimuleringspakketten). Dat getuigt niet van veel ‘mededogen’ met de slachtoffers van de crisis.
  • De PvdD heeft een zeer incoherent verkiezingsprogramma: daarin staat dat de EU zich actief en sterk moet inzetten voor ongeveer alles wat de PvdD belangrijk vindt. Maar daar komt natuurlijk niets van terecht als je altijd maar NEE zegt tegen de EU.
  • De PvdD heeft radicale, niet onderbouwde klimaatdoelen, zoals honderd procent duurzame energie in 2040. De voorstellen van GroenLinks zijn wel onderbouwd met onderzoek. De PvdD wil altijd de radicaalste zijn. GroenLinks is liever de slimste.

Snelkieswijzer: PvdA of GroenLinks

Waarom je op GroenLinks en niet op de PvdA moet stemmen? De PvdA spreekt over een groen Europa, maar handelt er niet naar. Een motie van GroenLinks in de Tweede Kamer die vroeg om nationaal bindende EU-doelen voor duurzame energie in 2030 werd verworpen met steun van de PvdA. Zo blijft Nederland het slechtste jongetje van de Europese klas op het gebied van schone energie.

 

  • De PvdA wil naast de begrotingsnorm van drie procent nu ook een werkloosheidsnorm van vijf procent (waar ze in de Tweede Kamer trouwens eerst tegen stemden). Maar met een extra boekhoudersregeltje lossen we de crisis en de werkloosheid niet op. Zeker niet als de VVD/PvdA-coalitie gewoon door blijft hameren op de drieprocentsnorm en dus op bezuinigingen. Dan is de werkloosheidsnorm niet meer dan een doekje voor het bloeden. Banen scheppen doet je niet met rigide regeltjes, maar met Europese politiek: samen investeringen aanjagen en belastingontwijking aanpakken.
  • Ook over een minimumloon is de PvdA zeer onduidelijk maar toch ook negatief: Europa moet niet verantwoordelijk zijn voor een bindend minimumloon. Zo legt de PvdA zich neer bij de uitbuiting van 'werkende armen' in andere EU-landen.
  • De PvdA vindt het een gemiste kans dat een groot deel van de begroting naar 'oud beleid' zoals landbouwsubsidies gaat. Maar de PvdA zit in het Europarlement in een fractie die dat achterhaalde beleid actief steunt. Zo zijn de directe landbouwbetalingen aan grote boeren onder leiding van een Europese sociaaldemocraat in stand gehouden, met steun van de meeste sociaaldemocraten in de fractie.
  • Op privacy scoort de PvdA zwak: het belang van de staat gaat bij haar vaak voor de grondrechten van het individu.
  • Bij de buitenlandse politiek van de EU maakt de PvdA tegenstrijdige keuzes. De partij is vóór een permanente EU-zetel in de VN-Veiligheidsraad, maar tégen een meer gemeenschappelijk buitenlands beleid op EU-niveau. Hoe kan Europa dan met één stem spreken in de VN?

Snelkieswijzer: D66 of GroenLinks

Waarom je op GroenLinks en niet op D66 moet stemmen? Heel simpel: D66 is een rechtse partij. D66 is tégen een Europese minimumloon, tegen een Europees minimumtarief voor de winstbelasting, en vóór het vrijhandelsverdrag met de VS (TTIP) dat multinationals nog meer macht dreigt te geven.

 

  • D66 zit in het Europarlement in één fractie met de VVD en stemt in 92 procent van de gevallen hetzelfde. Daarbij maakt D66 rechtse keuzes: de markt gaat vóór mensen, de drieprocentsnorm gaat vóór werkgelegenheid, vrijhandel vóór Europese waarden.
  • Het 'Europa verdient beter' van D66 is vooral bedoeld voor de beter verdienendeEuropeanen. Voor het linkse pro-Europa-programma moet je bij GroenLinks zijn.
  • Of D66 überhaupt nog pro-Europees is wordt steeds onduidelijker, nu Pechtold een 'pas op de plaats' wil maken met Europa. GroenLinks wil wél werken aan een groener, socialer en democratischer Europa.

Snelkieswijzer: SP of GroenLinks 

Waarom je op GroenLinks en niet op de SP moet stemmen? De SP zegt tegen alles nee, in plaats van constructief naar oplossingen te zoeken. De SP weet niet of ze de euro wil behouden. Het gevolg van haar zwabberkoers is dat ze geen concrete ideeën heeft om de eurocrisis op te lossen. Zo verergert de crisis alleen maar. Het sociale beleid van de SP stopt aan de grens.

 

  • De sociale maatregelen van de SP gelden alleen voor de Nederlandse bevolking. Op de uitbuiting van arbeidsmigranten geeft de SP het verkeerde antwoord: de grenzen dicht voor Polen. Zo treffen ze de uitgebuite werknemers. GroenLinks wil juist de malafide werkgevers straffen.
  • De SP stemde ook tegen alle noodhulp voor landen als Griekenland als Portugal. Zij is tegen de Europese bankenunie; als het aan de SP ligt kunnen eurolanden failliet blijven gaan aan hun banken. Dat is riskant voor Nederland: onze bankensector is vier keer zo groot als wat we jaarlijks met elkaar verdienen.
  • De SP is niet consequent. Zij zet zich af tegen de EU, maar wil wel een groene economie, een einde aan belastingontwijking en een gezamenlijk asielbeleid. Hiervoor hebben we juist  een sterke EU nodig.
  • De SP wil het buitenlands beleid van de EU terugschroeven. Zij wil de Europese Commissie degraderen tot een louter uitvoerend orgaan. Daardoor zal het de EU nooit lukken om met één stem te spreken op het wereldtoneel. De SP verzwakt dus onze positie tegenover Rusland, de Verenigde Staten en China.