In ons verkiezingsprogramma ‘Groen, open en eerlijk’ hebben we een actieplan Duurzame en Groene Scholen opgenomen. In dit artikel hebben we dit geactualiseerd, waarbij we rekening hebben gehouden met de gewijzigde regelgeving per 1 januari 2015. Overigens is deze datum nog steeds niet vaststaand, want het desbetreffende wetsontwerp komt pas in de loop van 2014 in het parlement aan de orde. Zolang de wetswijziging niet is vastgesteld dienen schoolbesturen als tot nu toe gebruikelijk te handelen, oftewel gewoon aanvragen in te dienen bij Burgemeester en Wethouders die ze in behandeling neemt tot de wetswijziging is vastgesteld. Overigens staat wel vast dat het rijk landelijk voor enkele honderden miljoenen Euro’s minder beschikbaar gaat stellen ten behoeve van onderwijshuisvesting en het buitenonderhoud daarvan.
Ondanks de hiervoor genoemde feiten doen we er volgens GroenLinks goed aan om nu nog te handelen alsof we via het Gemeentefonds een gebruikelijke hoeveelheid geld beschikbaar krijgen. Overigens is het, ook met het oog op de komende financiële ingrepen vanuit het rijk, goed om alle externe subsidiemogelijkheden op te zoeken. Ons geactualiseerde actieplan ziet er dan als volgt uit:
Actie 1:
Overleg met en lobby richting Rijk (en eventueel naar Europa) over wettelijke en fiscale voorwaarden van leningen en subsidies voor investeringen in de opwekking van duurzame energie en energiebesparende maatregelen op scholen.
Actie 2:
Ondersteun scholen met het halen van energiebesparingsdoelstellingen, onder meer door hen te informeren over de mogelijkheden voor subsidies en crowdfunding voor zonnepanelen op schooldaken.
Actie 3:
Laat Natuuractiviteitencentrum De Koppel en kennis- en testcentrum Hibertad, eventueel samen met andere organisaties, onderwijsinstellingen helpen bij het opzetten en uitvoeren van educatieve programma’s en start een project “Hoe word ik een Hardenbergse afvalheld”. Doel van dit project is om de Hardenbergse jeugd inzicht te geven in de verschillende afvalstromen en hoe die te beperken zijn door afval te scheiden en te hergebruiken.
Actie 4:
Draag het belang van een groene schoolomgeving (schoolplein, gevel, dak) actief uit door dit te betrekken bij de ontwikkeling van nieuw- en verbouwplannen voor scholen in Hardenberg (nieuw- en verbouwplannen blijven sowieso een gemeentelijke verantwoordelijkheid). Scholen die van hun plein een groen schoolplein willen maken, ontvangen ter ondersteuning een (financiële en / of in natura) bijdrage van de gemeente.
Actie 5:
Een gezonde, frisse en duurzame school heeft een goed binnenklimaat. Bied de raad de resultaten van een inventarisatie naar problemen met luchtcirculatie- en ventilatiesystemen aan en geef aan waar financiële middelen nodig zijn en (subsidie-)mogelijkheden zijn.