Op 24 december j.l. is het Overijsselse meldpunt vuurwerkoverlast.nl geopend en inmiddels zijn er al vele meldingen binnen. Het gaat daarbij om schade, overlast en gevaarlijke situaties die door voorwerk zijn veroorzaakt. Dit meldpunt is een initiatief van twintig lokale GroenLinks-afdelingen en drie provinciale GroenLinks-fracties, waaronder die van Overijssel.
Meldpunt
Steeds meer mensen storen zich aan de toenemende vuurwerkoverlast en daarom kunnen de klachten daarover worden gemeld. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 meldingen binnen en dat was 10 % meer dan in het jaar ervoor. Dat de extra aandacht ook wel effect heeft blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat ruim dertig gemeenten vuurwerkvrije zones hebben ingesteld. Bovendien zijn, ook in Hardenberg, de afsteektijden van vuurwerk en carbid beperkt. Tijdens de jaarwisseling 2012-2013 is er voor het eerst gebruik gemaakt van een meldpunt. Toen kwamen er bijna 80.000 meldingen binnen en werd er een rapport gemaakt. In dat rapport stonden ook aanbevelingen, zoals het inperken van de verkoopperiode en de afsteektijd, meer bevoegdheden voor gemeenten om overlast tegen te gaan en een steviger aanpak van de handel in illegaal vuurwerk.
Meldingen
De website van vuurwerkoverlast.nl blijft nog open tot 3 januari 2015 en daarna wordt er weer een rapport gemaakt. Dat rapport zal begin 2015 aan de Tweede Kamer en verschillende burgemeesters worden aangeboden. Op dit ogenblik (stand 29-12-’14 om 15.15 uur) zijn er over heel Nederland al meer dan 20.000 meldingen binnen en per uur komen er al bijna 200 meldingen binnen. In Overijssel zijn er 2.158 meldingen binnengekomen en in de gemeente Hardenberg 53. Overigens worden meldingen anoniem verwerkt, maar als u het eindrapport wilt ontvangen kunt u wel uw mailadres achterlaten.
Hoe verder?
Dat GroenLinks geen tegenstander is van vuurwerk blijkt wel uit de reactie van de Overijsselse voorzitter Robert Jansen van de GroenLinks-statenfractie: “GroenLinks zet zich in voor een vrolijke en feestelijke jaarwisseling, zonder overlast en slachtoffers. Het liefst ziet de partij dat vuurwerk met Oud en Nieuw niet meer door amateurs wordt afgestoken, maar er vuurwerkshows worden georganiseerd door professionals”. In Hardenberg liet vorig jaar ook burgemeester Snijders zich nogal kritisch uit over de overlast en ongelukken door vuurwerk. In aansluiting daarop zegt GL-fractievoorzitter Kees Slingerland dat “hij hoopt dat we ons vooral bewust moeten zijn van de gevaren die vuurwerk op het gebied van brand, schade en andere ongelukken, maar ook op het gebied van milieu (smogvorming), veroorzaken. In die zin zijn één of enkele centrale vuurwerken per gemeente veel minder bezwaarlijk en het overwegen waard”.