GroenLinks heeft nog grote zorgen over de invoering van de Jeugdwet. Deze wet regelt dat de Jeugdzorg voortaan door gemeenten wordt georganiseerd. Op zich een goed idee: regel de zorg voor kwetsbare kinderen dichterbij die kinderen. Maar er valt nog veel te regelen, bijvoorbeeld dat kinderen de juiste en kwalitatief goede zorg krijgen, garanties voor de financiering en bescherming van de privacy.

Op 11 februari werd de wet behandeld in de Eerste Kamer en op 18 februari stemde de Eerste Kamer in meerderheid in. Naast de regeringspartijen stemden SGP, CU, D’66 en CDA met de Jeugdwet.

Het kabinet wil de jeugdzorg niet alleen overdragen aan gemeentes maar wil tegelijkertijd ook fors bezuinigen. Het wordt voor gemeentes daardoor heel erg moeilijk alle aanpassingen zorgvuldig door te voeren. Kwetsbare kinderen dreigen tussen de wal en het schip vallen. GroenLinks wil financiële garanties van het rijk om te voorkomen dat straks gemeenten en zorginstellingen en dus kinderen in nood met de gebakken peren zitten.

GroenLinks maakt zich bovendien zorgen over de toegankelijkheid van de zorg. Krijgen alle kinderen die dat nodig hebben ook straks nog psychische zorg? Het is nog onduidelijk hoe het met de financiering van de Jeugd-GGZ gaat omdat die net volledig op de schop is gegaan. En dus bestaat het risico dat straks de juiste zorg niet geboden kan worden.

In ons eigen Hardenbergse GL-verkiezingsprogramma 2014-2018 spreken we ook nadrukkelijk over het betrekken van de jongeren zelf bij het tot stand komen van het Hardenbergse beleid. Dit blijkt echt van belang, waarbij het uitgangspunt nu zou kunnen zijn: deze Jeugdwet is nu vastgesteld en hoe zouden we nu van daaruit een toch acceptabel Hardenbergs beleid formuleren?

Tot slot nog over de risico’s van veel registratie: het kan toch niet de bedoeling zijn dat alle gegevens over een psychische noodsituatie bij een kind, de uitkering van een van de ouders, een huurschuld, een veroordeling van vader wegens een café-ruzie, en de citoscore van de jongste allemaal met een druk op de knop op het scherm komen? Helaas zei de staatssecretaris niet zoals GroenLinks ‘nee’ en dus is de privacy niet goed gegarandeerd.

Meer lezen:

https://groenlinks.nl/nieuws/groenlinks-stemt-eerste-kamer-tegen-jeugdwet

https://groenlinks.nl/nieuws/jeugdwet-de-gemiste-kansen-van-van-rijn

https://groenlinks.nl/sites/default/files/downloads/newsarticle/20140213%20EKF%20Jeugdwet%20spreektekst%20RG.pdf