De wijzigingen in de wet werk en bijstand die staatssecretaris Klijnsma gisteren naar de Kamer stuurde hebben harde gevolgen voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman in een reactie. Met name het feit dat mensen een maand bijstand wordt afgepakt en dat mensen gekort worden op hun uitkering als zij samen wonen met iemand anders kan rekenen op forse kritiek van GroenLinks.

Linda Voortman: “De kostendelersnorm van Klijnsma lijkt als twee druppels water op de huishoudinkomenstoets die GroenLinks in het Lenteakkoord wist te blokkeren.  Onbegrijpelijk dat juist een PvdA-staatssecretaris hem nu weer in wil voeren, want het is onrechtvaardig om zo aan het bestaansminimum van heel veel mensen te tornen.”

In de wet van Klijnsma krijgen mensen de eerste vier weken geen recht op bijstand, worden mensen verplicht een tegenprestatie te leveren in ruil voor een bijstandsuitkering en verliezen ze hun uitkering bij ‘onaangepast’ gedrag of kleding. Voortman is van mening dat je van mensen mag verwachten dat ze hun best doen om aan het werk te komen, maar de maatregelen van Klijnsma zullen mensen echt niet aan een baan te helpen.

Voortman: “De maatregelen van Klijnsma doen weinig om mensen aan een baan te helpen en komen vooral neer op het aanpraten van een schuldgevoel van mensen met een bijstandsuitkering. Het grootste probleem is niet dat mensen met een bijstandsuitkering niet zouden willen werken, maar dat er gewoon geen banen zijn. Daar zou de staatssecretaris mee bezig moeten zijn. Deze maatregelen hebben harde gevolgen voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving.”